Handlettering

Creatief schrijven

 

Handlettering is een creatieve manier van schrijven, door verschillende soorten letterontwerpen te gebruiken, kun je op deze manier de woorden meer laten opvallen of meer betekenis aangeven. Het is bijna niet weg te denken uit ons straatbeeld, zwarte krijtborden, posters, kaarten, notitieboekjes, agenda’s of winkelruiten gevuld met sierlijke letters, krulletjes banners en tierlantijntjes, die allerlei quotes benadrukken of producten aanprijzen. 

Sinds kort ben ik ook om en kan ik mijn creativiteit helemaal kwijt in allerlei lettervormen.  Ik heb inmiddels ook een handlettering drawing set, handlettering pennenset en allerlei verschillende fineliners aangeschaft. Het is nog wel flink oefenen voordat je een beetje de techniek doorhebt om mooie letters te kunnen maken, zeker als je gebruik maakt van een speciale handlettering pennenset. Voordat ik het weet ben ik uren aan het oefenen.

Helaas ben ik er nog niet zo heel handig in om zelf te bedenken welk lettertype, krulletjes en/of welke banner ik ga gebruiken voor een bepaalde tekst of quote. Maar gelukkig kun je al veel ideeën vinden op Pinterest en Instagram en zijn er veel boeken te koop over handlettering. Ook hier kun je veel inspiratie uithalen. Maar het blijft toch ook een kwestie van veel oefenen en op jouw manier creatief bezig zijn..

Tevens heb ik er ook mijn huis mee op gevrolijkt. Ik heb een mooie quote in handlettering gemaakt en deze in een fotolijstje gedaan. Veel van deze quotes zijn ooit al bedacht door anderen, maar heel af en toe lukt het me om er een zelf te bedenken of bepaalde woorden te gebruiken die al in een quote staan en deze eigen te maken. 

 

Vaak als ik op zoek ben naar een quote om deze in mooie lettertypes te gaan schrijven, valt het me op dat ik altijd een tekst uit kies waar ik vrolijk van word, die me opbeurt of waar ik kracht uit haal. Want op dit moment kan ik deze quotes erg goed gebruiken omdat ik het idee heb dat het leven me wel erg aan het uitdagen is op dit moment… Door het vele oefenen van het schrijven van sierletters, lees ik ook meerdere keren dezelfde tekst(en) en vaak helpt het  om je dan ook zo te voelen of datgene te doen wat omschreven staat. En werkt het bij mij bijna als een soort “mantra”!

Het werkt voor mij in ieder geval erg rustgevend en ben elke keer weer verrast dat het me dan ook gelukt is. En hoe leuk is het als je zelf je eens bijvoorbeeld een kaart op kan sturen met jouw persoonlijke boodschap.. 

Heb je ook zin gekregen om meer verschillende lettervormen te gaan gebruiken tijdens het schrijven? Pak dan je fineliners, handletteringpen of potlood en ga handletteren! 

Veel plezier!

Groetjes, Elles

2 antwoorden op “Handlettering”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *