Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /var/www/1080912001/inis-livelife.nl/wp-includes/functions.php on line 6078
Winter wonderland – Inis-livelife

Winter wonderland

Lapland

Zoals ik al eerder had aangegeven zou ik binnnekort op vakantie gaan naar Lapland! Afgelopen voorjaarsvakantie was het dan eindelijk zo ver!

Ik had al van een vriendin gehoord dat het erg belangrijk was om kleding mee te nemen die je over elkaar aan kan doen. Want de temperatuur kon in die periode wel – 25 graden zijn……Dus ik had voor de hele familie goede termo ondergoed, ski pully’s, fleece truien, goede ski jacks, broeken en sweaters gekocht.  Lagen, lagen, lagen dat zou de kleding outfit voor deze vakantie worden.

Wij gaan naar Levi in Finland, wist je dat dit maar ruim 2 1/2 uur à 3 uur  vliegen is? Als je dan aankomt begeef je je meteen in een koude, witte, bevroren wereld. We hadden voor Levi gekozen omdat dat hier het grootste en populairste ski gebied van Finland zich bevindt en ik wilde na 4 jaar weer zo graag skiën! Er zijn wel 43 ski pistes, 28 liften en er is zelf een funpark aanwezig.  De meeste pistes zijn blauwe en rode pistes maar er zijn zelf wat zwarte pistes voor de gevorderden. Niet voor niets vinden ieder jaar in november in Levi de wereldkampioenschappen alpine skiën plaats. En er zijn genoeg leuke barretjes en restaurants aanwezig voor de apres ski!!

Maar wat ons het meeste aantrok aan Lapland was dat we heel graag een keer in ons leven het Noorderlicht wilden zien, maar ook een husky safari en snowmobile safari wilden we meemaken. Want we gingen niet alleen naar Levi voor het skiën… Op deze manier was onze wintersportvakantie wat gevarieerder en uitdagender…

Mijn dochters hadden nog nooit echt geskied en zij namen de eerste 3 ochtenden les. In de tussentijd dat de meiden les kregen, gingen mijn man en ik ook skiën. Wat was het heerlijk om weer op de latten te staan! Het was alleen wel bijna – 10 graden boven op de berg en de eerste twee dagen sneeuwde het ook een beetje. Maar dat was eigenlijk wel lekker, we hadden perfecte sneeuw condities, waardoor het helemaal heerlijk skiën was… en die kou dat nam je dan wel voor lief!

Ik was zo trots op onze dochters! De tweede dag gingen ze gewoon mee met mijn man en mij naar boven en skiede ze gewoon met ons mee. Ze namen ook alle sleepliften (want die zijn er wel veel in Levi) alsof ze dit al eerder hadden gedaan..

Na 3 dagen skiën hadden we de skipistes verlaten en gingen we op safari. En wel op husky safari, iets wat ik altijd al heb willen doen! We kregen eerst uitvoerige uitleg hoe we nu achter op zo’n slee moesten blijven staan en hoe we moesten remmen. In de tussentijd werden de huskies op de safari voorbereid en voor de slee gespannen. Tijdens de uitleg heerste er een stilte. Maar op het moment dat de eigenaar van de husky farm een signaal gaf, werden de honden helemaal enthousiast en begonnen te blaffen en te springen en naar elkaar te happen. Ze hadden er echt zo ontzettend zin in… Zelf werd ik er een klein beetje nerveus van 🙂

Mijn oudste dochter en ik deelden een slee. Zij ging eerst heerlijk onder een deken (dat was wel echt nodig, het was die dag -20 graden) op de slee zitten. Ik mocht achterop de slee staan en de huskies proberen in het gareel te houden. Want wat wilden die honden graag rennen..

Het was soms best nog pittig maar wat een ervaring. Halverwege de safari konden we wisselen en kon ik vanaf de slee genieten van de Finse natuur. Je begeeft je echt in een witte wereld. Na afloop van de safari konden we ons heerlijk in een houten huisje opwarmen aan de warme bessensap en mochten we boven het vuur een worst opwarmen. In de tussentijd verzorgden de medewerkers van de husky farm de honden en kregen we een rondleiding door de husky farm. Maar het allerleukste van deze rondleiding was dat we ook een paar huskies mochten aaien. Nu ze niet meer aan het werk waren, lieten ze dat ook erg graag toe. 

Na dit geweldige avontuur stond alweer het volgende avontuur op ons te wachten. De snowmobile safari… Gelukkig was het deze dag minder koud en scheen de zon. Ook hier kregen we een uitgebreide uitleg over hoe je zo’n snowmobile  moest besturen. We kregen ook extra warme ski overals, schoenen en handschoenen aangeboden. We mochten ook onze eigen kleding aanhouden, omdat het die dag niet zo koud was. Maar we vonden het wel wat hebben om de overals aan te doen van de safari organisatie. Zo waren we ook goed te herkennen.

Nadat we allemaal in een pak waren gehezen en een helm op hadden gedaan, was het tijd om door de sneeuw te gaan crossen!  In het begin was ik, maar ik merkte ook de rest van de groep, nog wel wat voorzichtig! Maar toen we eenmaal de smaak te pakken hadden, gingen we steeds meer vaart maken.. Wat was het heerlijk om zo door de natuur van Finland te rijden. We reden over een bevroren meer en reden door de bossen. Uiteraard maakten we halverwege een stop om weer de befaamde warme bessensap te drinken en waren we ook in de gelegenheid om foto’s te maken. 

 

Na ruim 2 1/2 á 3 uur zat helaas de safari er weer op en konden we dit ook weer van het lijstje afstrepen.. Maar wat hadden we genoten!

 

 

 

Zoals ik al eerder had aangegeven waren we natuurlijk ook naar Lapland afgereist in de hoop het Noorderlicht te zien. Helaas kun je dit niet plannen omdat het een lichtverschijnsel is en daar heb je helaas geen invloed op. Ons was verteld dat je dit verschijnsel goed kon zien op het meer tegenover ons Hotel. Gelukkig hoefden we hiervoor dus niet ver te lopen. Want met -20  a -25 graden is het toch wel erg koud om nog ver te lopen. Alhoewel dan blijf je in ieder geval wel warm. Want om het Noorderlicht te kunnen zien, heb je veel geduld nodig en is het een kwestie van wachten. Gelukkig voordat ik het echt koud begon te krijgen en het idee had dat mijn handen en voeten nu echt aan het bevriezen waren, zagen we dan eindelijk het Noorderlicht aan de hemel verschijnen. Wat was dit prachtig! Het was het wachten waard! Het is iets onwerkelijks wat er in de lucht verschijnt.. je ziet een soort golfbeweging door de lucht gaan.

Maar niet alleen het Noorderlicht is geweldig in Lapland, ook de zonsopgang en -ondergang zijn prachtig. De eerste dagen dat we aan het skien waren, hebben we boven op de berg gewacht tot de zon onderging en wat is dat prachtig om de zon zo onder zien te gaan.

Mijn man is een ochtend extra vroeg opgestaan om samen met mijn dochters de zonsopgang te zien. Ze hebben bijna 2 uur lang de berg opgelopen in – 20 graden om aan de andere kant van de berg de zon zien opkomen. Het was een pittige wandeling. Maar het was het waard! Wat een geweldige foto’s heeft mijn man toen kunnen maken. 

In de buurt van Levi bevindt zich ook een Ice hotel met een ice restaurant.  Snow Village genaamd. Elk jaar wordt dit opnieuw opgebouwd. Er zijn wel 1000 vrachtwagens nodig om het ijs aan te leveren voor de bouw van Snow Village. We waren wel benieuwd naar dit hotel en hebben we ter plekke een excursie geboekt naar Snow Village. We lazen dat een verblijf in Snow Village een onvergetelijke belevenis is. Maar dit is toch niet zo voor mij weggelegd. Lijkt mij veel te koud! Na ongeveer 40 minuten rijden, kwamen we aan bij Snow Village. We kregen een korte rondleiding door Snow Village waarna wij op eigen gelegenheid door het ice hotel konden lopen! 

Je kunt verschillende ijskamers en suites bezoeken en er is zelfs een ijsbar, ijsrestaurant en een ijskapel waar zelfs huwelijken voltrokken worden. De reisleidster gaf wel aan dat zo’n huwelijksceremonie uiteraard wel kort duurde vanwege de kou!

Het leuke was dat alles in het thema van de bekende serie “Game of Thrones” was gemaakt. Wat een prachtige ijssculptures waren er te zien en wat een werk had men hier in gestoken. Elke hotel kamer had ook zijn eigen kleur qua sfeer verlichting en waren er prachtige ijssculptures te zien!  

Al bij al was Finland zeker de moeite waard om te bezoeken. Voor ons was het een hele mooie combinatie om eerst 3 dagen te gaan skiën en de rest van de week geweldige Safaris en een excursie te doen. Zo was het een geweldige wintersport vakantie geworden. Eén die we niet snel zullen vergeten.   Zelfs als je niet skied kun je hier heel goed je vakantie vieren. Er is zoveel te doen en te zien. Het is echt een winter wonderland!

Wij hebben in ieder geval genoten!

Liefs, Elles X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *