Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /var/www/1080912001/inis-livelife.nl/wp-includes/functions.php on line 6078
Het jaar 2020! – Inis-livelife

Het jaar 2020!

Het einde van 2020 nadert!

Je kunt wel zeggen dat we een bijzonder jaar achter de rug hebben..

Een jaar met veel veranderingen, wendingen, aanpassingen, onzekerheden, angsten, verliezen, maatregelen………..Het gevoel dat je geen controle meer ergens over hebt. Is gewoon een vervelend gevoel. Natuurlijk weet ik dat je niet overal controle over kunt hebben en soms ook dit moet loslaten… maar dit jaar vond ik dat toch wel erg lastig, waardoor ik helaas ook wel wat angstiger werd! 

Wie had ooit gedacht dat een virus waar je aan het begin van dit jaar over hoorde zo’n ontzettende invloed kon hebben. De hele wereld is in de ban van COVID-19!!  

Ik ging het me steeds meer beseffen dat het corona virus steeds dichterbij kwam, toen er steeds meer mensen ziek terugkwamen zo net na de voorjaarsvakantie begin dit jaar…. ik had nog niet het idee dat ik een grote kans maakte om ziek te worden omdat ik niet op vakantie was geweest en zeker geen plannen had om richting Noord-Italië te gaan reizen. Op dat moment was er vooral sprake van dat men ziek was geworden als men uit een van de wintersport plaatsen kwam waar het virus behoorlijk actief was. 

Op het moment dat er in maart 2020  gesproken werd over een lockdown, ging ik me realiseren dat dit niet zomaar een virus is!                Er waren wel meer virussen in de afgelopen jaren ontstaan in het buitenland, maar die bleven redelijk beperkt hier in Nederland. Zelfs toen de Mexicaanse griep ook behoorlijk aanwezig was in Nederland en mijn jongste dochter heb laten vaccineren.  Vooral jonge kinderen waren erg kwetsbaar, heb ik geen angst gehad dat ik ook besmet kon raken met het virus. Waarschijnlijk heeft mijn oudste dochter de Mexicaanse griep gehad, ze was toen zo ziek. Maar zelfs toen het zo dichtbij kwam, heb ik me niet zo’n zorgen gemaakt.

Pas op het moment dat wij ons aan bepaalde maatregelen moesten houden, omdat het aantal besmettingen in een rap tempo omhoog ging. Kreeg ik een onbehagelijk gevoel! Opeens mocht je mensen niet meer de hand schudden, knuffelen, 3 zoenen geven, je handen goed wassen als je ergens was geweest en/of dingen had aangeraakt of vast gepakt had en houd 1.5 meter afstand!! 

 

Het virus kwam nu wel heel dichtbij… In het begin werd ik hier een beetje onrustig en angstig van en betrapte ik me erop dat ik continu zelf bezig was om maar 1.5 meter afstand te houden.. een grote boog om iemand heen lopen was zo tegen mijn natuur in, je ging bijna mensen ontwijken. 

Maar hoe gek het ook klinkt, ook hier ging ik aan wennen! Toen er echt een lockdown ging plaats vinden omdat het aantal besmettingen maar niet naar beneden ging. Had ik niet verwacht dat we na 9 maanden nog steeds te maken hebben met dit virus en zitten we inmiddels in de tweede lockdown.

Tijdens de eerste lockdown was het voorjaar en hadden we prachtig weer dus was ik veel buiten… Kreeg ik weer inspiratie om een verhaal voor mijn web blog te schrijven, ging ik weer fotograferen, pakte ik mijn studie Personal Shopper weer op en kon ik dat ene boek dat al maanden in de boekenkast lag eindelijk eens gaan lezen. Niet dat ik alles hiervan in die tijd ook daadwerkelijk heb gedaan, maar het idee dat je met je tijd weer andere dingen kon gaan doen, maakte het dat ik weer ruimte had voor creatieve ideeën….. 

De winkels en de horeca gelegenheden waren ook dicht! Wat overigens te merken was in mijn portemonnee 😄  Maar ook de horeca werd creatief en overal kon je coffee to go of andere dranken en lekkernijen halen… dus werd dit mijn nieuwe uitstapje.. samen met Frank of met een vriendin of de kinderen coffee to go halen en dan heerlijk ergens gaan wandelen…. Op deze manier ontdekte ik ook dat ik niet altijd maar hoef te winkelen, lunchen, koffie te drinken, uit eten te gaan…maar dit ook wel heerlijk relaxt is om erbij te wandelen…Zo kwam ik ook nog op plekken in mijn eigen stad Haarlem waar ik normaal gesproken zomaar langs loop zonder echt te kijken. En sommige straten waren zo verlaten dat ook andere dingen je meer opvielen. 

Zelf vond ik die rust op straat wel heerlijk,  ik had minder last van alle prikkels om me heen…. Dus het feit dat we veel thuis moesten blijven, vond ik ook niet zo heel erg. Het enige wat ik erg onderschat had was dat ik hierdoor wel erg met mezelf geconfronteerd werd… ik vaak de deur uit ging om afleiding te zoeken maar ook om maar sociaal bezig te zijn, wat ik natuurlijk ook erg leuk vind….ik vind het alleen niet erg fijn om met mezelf bezig te zijn ik voel me nu eenmaal fijner als ik met anderen bezig ben!  Maar dit is wel weer een leerproces voor mij, ik kan van andere mensen of dingen weglopen, maar ik kan niet van mezelf weglopen!!!

Na een aantal weken kon ik langzaam mijn leven een beetje weer oppakken. Ik kon weer gaan werken……Gelukkig waren het aantal besmettingen minder geworden…. Er bleven wel wat maatregelen van kracht, vooral de 1.5 m meter afstand werd iets wat gewoon bij het leven begon te horen… en in de zomermaanden leek het alsof Corona bijna  niet bestond! Het gevoel dat je weer meer kon gaan doen en je je vrijheid weer een beetje terug kreeg, zorgde er voor mij ook voor dat ik ook af en toe vergat dat het virus nog steeds aanwezig was en dat je eigenlijk nog steeds voorzichtig moest zijn! En met mij vergaten volgens mij meerdere mensen dat het virus nog steeds aanwezig was!!    Maar wat was dat moeilijk!  Gelukkig was het zomer en kon ik veel buiten zijn,  heerlijk genieten van het zonnetje! 

Zodra de zomervakantie voorbij was en veel mensen weer terug kwamen van hun vakantie en de kinderen weer naar school gingen en de studenten weer gingen studeren en naar hun studenten stad vertrokken, steeg het aantal besmettingen weer… dit zorgde ervoor dat zelfs de klas van mijn dochter in oktober volledig in quarantaine moest voor 10 dagen…de onrust die ik in de zomermaanden kwijt was geraakt, kwam helaas weer terug! Zeker toen de beste vriendin van mijn jongste dochter positief was getest op Corona… Voor de zekerheid heb ik haar toen ook laten testen en gelukkig was ze negatief getest….een paar weken later heb ik haar weer laten testen want het bleef maar rommelen op haar school en in haar klas. Gelukkig was deze uitslag ook weer negatief! Het blijft lastig om in te schatten wanneer het toch verstandig is om je te laten en vooral je kinderen, want mijn ervaring is dat zij in de wintermaanden vaak verkouden zijn… inmiddels heb ik ook mijn oudste dochter twee keer laten testen, maar gelukkig waren de uitslagen bij haar ook negatief!!! Het waren, zoals ik ook verwachtte, de gewone verkoudheden die zo bij de wintermaanden horen!!!!   Ook de maatregelen werden weer strenger.. en wat ik een jaar geleden nooit had verwacht, gebeurde toch… we moesten verplicht mondkapjes gaan dragen in binnen ruimtes..

Een nieuw mode item was geboren.. dit werd het nieuwe straatbeeld.. veel modemerken kwamen met hippe, kleurrijke en originele mondkapjes.. maar ook veel mensen werden erg creatief en maakte hun eigen mondkapjes…dit alles is toch leuker en vooral mooier dan de medische mondkapjes! Maar dit nieuwe item verving ook de autospiegel hangers.. in plaats van knuffels, fotootjes, kralen etc… verscheen er de blauwe mondkap als versiering!!!!  

 

Maar helaas mocht dit alles niet baten en ging heel Nederland half december weer in een lockdown!!  Wat was dit een domper!!!! Voor mijn gevoel had ik me toch zo goed als het kon aan alle maatregelen gehouden en toch hielp dit niet…. en weer probeerde ik zo positief mogelijk te blijven en ging weer bedenken wat ik de aankomende 5 weken kon gaan doen. Wandelen, lezen, coffee to go halen, blog schrijven, tekenen, allerlei klusjes waar ik niet aan toe gekomen ben, de hond uitlaten op verschillende plekken, me als vrijwilligster opgeven bij de VoorleesExpress, boek schrijven………Want voor de tweede keer dit jaar ging de kledingwinkel waar ik werk weer hun deur sluiten.. dit keer had ik er toch meer moeite mee dan bij de 1e lockdown… misschien komt het ook door de periode van het jaar!  De maand december kan dit jaar helaas niet zo gevierd worden dan andere jaren en het gevoel dat je nergens naar toe kan, helpt daar natuurlijk ook niet bij… Maar ook nu moeten we het er maar mee doen! 

En ondanks alles ben ik vooral trots op mijn eigen dochters en kijk ik soms met verbazing en verwondering hoe zij zich elke keer weer aanpassen aan elke maatregelen die van ze verwacht wordt en hoe ze weer creatief door elke lockdown heen komen….. ze denken meer in oplossingen dan problemen!!!

Daar kan ik zeker nog iets van leren….. Dus ga ik ook nu meer in oplossingen denken dan problemen!!  Want zodra men hoorde dat op 14 december de winkels vanaf middernacht dicht zouden gaan. Leek er wel een soort paniek uit te breken… ik was die middag nog even in de stad, maar wat hing er een ontzettende vervelende gespannen en gestresste sfeer in de stad.. allemaal mensen die nog snel kerstinkopen wilden gaan doen.. wat normaal altijd heel gezellig is en er een feestelijke sfeer in de stad hangt. Was veranderd in een gespannen lichtelijke paniekerige sfeer. Dus ben ik snel naar huis gegaan, kreeg er gewoon hoofdpijn van! Ik heb me niet gek laten maken en heb ik al mijn kerstinkopen relaxt online gedaan met een lekker muziekje op de achtergrond en een kopje koffie.. 

Ik probeer me niet zo mee te laten slepen door mijn eigen angsten, want ook hiervan leer ik veel over mezelf…    mijn gevoelens en angsten mogen er zijn, maar ik moet hier niet te veel over nadenken, soms weet je gewoon niet waar deze gevoelens en angsten vandaan komen! 

Ik hoop dat het jaar 2021 een iets rustiger jaar wordt!!

Zorg goed voor elkaar en voor jezelf!

Stay safe!!

Ik wens iedereen een geweldig, gezond en gelukkig 2021 !

Liefs, Elles X

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *