Fashion

De textiel industrie

Wist je dat de textiel industrie één van de meest vervuilende industrie is? Ik heb me dit nooit zo gerealiseerd totdat ik bij Driftwood and co in Haarlem kwam werken. Wij verkopen in deze kledingzaak alleen duurzame kleding voor zowel dames als heren.  Bij het inkopen van kleding en het maken van kleding van ons eigen merk “Driftwood’ letten wij ook heel erg op hoe het gemaakt wordt, waarvan het gemaakt wordt, door wie het ontworpen en geproduceerd wordt en hun verhaal hierachter.  

Hierdoor ben ik me ook wat meer gaan verdiepen in de kleding industrie. 

 

Ik houd zelf veel van mode en probeer altijd wel een beetje met de mode mee te gaan. Wat betekent dat ik ook wel regelmatig wat nieuws koop! Maar ik schrok wel van het feit dat er zoveel kledingstukken en stoffen worden weggegooid of vernietigd. De consument schijnt een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer te dragen en koopt vaak weer wat nieuws hiervoor in de plaats.

 

Helaas bergrijp ik dit ook wel een beetje want de collecties in veel winkels veranderen ook continu. Dit kan zelfs dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn dat er weer nieuwe items in bepaalde winkels hangen. Maar dat betekent dat er op korte termijn ontzettend veel nieuwe kledingstukken geproduceerd moeten worden om deze winkels weer aan nieuwe items te voorzien. Ook wel ‘fast fashion’ (snelle mode) genoemd.

 

Alleen soms vraag ik mezelf ook af, heb ik het wel nodig? En gezien de kwaliteit van deze kledingstukken kun je het bijna ook niet vaker dan 7 keer dragen. Want na een paar keer wassen is het verwassen of versleten of is het model uit het kledingstuk en vind ik het niet meer mooi staan. Waarom had ik dit ook alweer gekocht? Omdat het goedkoop was? En terwijl ik dit zo aan het typen ben, realiseer ik me dat het eigenlijk niet ok  is dat dit best goedkoop was. Want als je bedenkt waarvan het gemaakt is, wie het gemaakt heeft en waar het vandaan moet komen dit meer kost dan voor welke prijs dit kledingstuk in de winkel hangt. Nu maak ik me er ook wel schuldig aan om dit soort kledingstukken te blijven kopen, maar ik merk wel dat ik me er meer bewust van ben en hierdoor minder probeer te kopen en meer duurzame kleding koop. Kleding die ik niet meer draag een tweede leven geef (breng het naar een 2e handswinkel, geef het aan iemand anders die er erg blij mee is, gooi het in een kleding/textiel container of ruil het of verkoop het zelf). 

Maar wat gebeurd er met alle kleding die in de winkels niet meer verkocht is? Sommige items bewaren ze en hangen deze weer later terug in de winkel of gooien het in de sale. Maar helaas wordt hiervan ook veel weggegooid of vernietigd. Je zult misschien denken dat men deze kleding ook recycled, maar het schijnt vaak goedkoper te zijn om iets nieuws te produceren dan te recyclen. 

Veel van deze kleding wordt gemaakt van katoen. Katoen is een plant dat heel veel water nodig heeft en omdat het ook gevoelig is voor bacteriën, insecten etc.. gebruikt men ook vaak pesticiden. Helaas door het gebruik hiervan wordt ons grondwater weer vervuild. 

Aangezien veel van deze kleding in het buitenland gemaakt wordt, zal deze kleding vervoerd moeten worden om op de plaats van bestemming te komen. Al deze voertuigen die hiervoor zorgen stoten  ook weer CO2 uit. Wat uiteraard ook weer niet goed voor het milieu is… 

Ondanks dat ik het heel erg leuk vind om me met mode bezig te houden en in een kledingzaak werk, ben ik me er steeds meer bewuster van dat de textiel industrie wel één van de meest vervuilende industrie is. 

Daarom ben ik er extra trots op dat Driftwood and co nu een nieuwe collectie “our united colors of waste’ in de winkel heeft hangen, gemaakt van stoffen die uit de prullenbak van de mode industrie zijn gevist en opgekocht! Hierdoor zijn er niet veel van deze jurkjes en shirts in omloop want veel stof is er vaak niet over om hier weer nieuwe items van te maken. 

 

Natuurlijk is het niet zo dat je helemaal geen (goedkope) kleding meer moet kopen. Maar misschien ben je nu iets meer geïnteresseerd in duurzame kleding geworden. Want duurzame kleding is tegenwoordig ook zeer stijlvol!

 

 

Bronnen:

www.projectcece.nl -blog-

www.nl.lush.com -article- In de hoofdrol ‘Wat is fastfashion en waarom moeten we ervanaf?’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *